PRIMARIA COMUNEI CHISCANI

Judetul Braila

EDUCATIE

    Educatia este cel mai frumos dar pe care il poate obtine omul (Platon)
    Educatia este cel mai important factor din viata omului, iar rolul nostru, al cadrelor didactice, intr-o lume a globalizarii, este sa educam in spiritul tolerantei fata de celelalte limbi, rase, religii si al respectului fata de valorile umane universale. Diferentele dintre noi  ar trebui socotite drept  o bogatie a noastra, a fiecareia.
    Traim intr-o lume in care valorile resturnate, lipsa de educatie crestina si absenta protectiei, contribuie la accentuarea comportamentului violent al copiilor si dauneaza grav formarii caracterului lor.
    In acest context, niciun efort de a ne proteja copiii si de a le oferi cea mai bune educatie si protectie spirituala si fizica, nu este prea mare.
    Stimati parinti, stiu cu certitudine ca va doriti pentru copii dumneavoastra cea mai buna protectie si educatie, prin care talentele si capacitatile lor native sa fie valorificate. In acest sens, va spun cu bucurie ca ne unesc aceleasi ganduri.
    Din acest motiv, facem eforturi ce se regasesc in rezultate notabile, pentru un invatamant performant, competitiv, compatibil cu reperele educationale ale prezentului si mai ales ale viitorului. Speram ca am reusit sa punem bazele unui mediu educationel in continua evolutie, mereu in rezonanta cu necesitatile copiilor si ale lumii in care traim, bazat pe invatare activa, interactiune sociala si motivatie puternica.
    Scoala noastra, prin intermediul colectivului de cadre didactice pe care-l are are, in intampinarea nevoilor individuale ale copiilor dumneavoastra, atribuind o egala importanta dezvoltarii sociale, emotionale, spirituale si fizice. Incurajam dezvoltarea personalitatii si exprimarea libera pe baza principiilor crestine, in contextul tolerantei si intelegerii rigorilor moral - educative.
    Acestea sunt doar cateva motive pentru care va invit sa ne cunoasteti, lasandu-va placerea descoperirii diversivitatii ofertei noastre, precum si a sanselor pe care copii dumneavoastra le vor avea in viata, dupa absolvire.
    Va astept cu incredere sa ne pasiti pragul si va asigur ca nu veti regreta.
    O Scoala cu deschidere europeana
    Scoala cu clasele I-VIII Chiscani.
    Scoala romaneasca trece printr-un "val" de schimbari menite sa aduca in interiorul ei un suflu european. se promoveaza in scoli educatia spiritul valorilor eropene ceea ce se presupune o atenta selectie si coordonare din partea educatorului.
    Asadar, scoala nu mai este doar un loc unde se desgasoara in stil tradoitional procesului de predare - invatare - evaluare, ci devine un spatiu de promovare a creativitatii si libertatii individuale, un spatiu in care tinerele generatii se afirma ca personalitati distincte, naingradite de anumite principii traditionalista.
    Scoala cu clasele I-VIII Chiscani, a devenit in ultimii ani o scoala despre care se poate vorbi numai la superlativ: un spatiu modern si curat, un personal calificat si in permanenta deschis catre nou.
    Conducerea scolii alaturi de cadrele didactice s-au implicat in educarea tinerei generatii, in formarea viitorului "om" al societatii moderne. Recunoasterea muncii lor s-a concretizat intr-o serie de premii la diferite concursuri judetene, interjudetene, nationale si chiar internationale.
    Cadrele didactice impreuna cu elevii au participat anul acesta scolar la peste 15 concursuri scolare, de unde s-au intors cu numeroase premii: premiul I - 28 elevi, premiul II - 20 elevi, premiul III - 35 elevi, premii speciale - 3 elevi, iar alti 150 elevi au primit diplome de participare.
    Scoala Chiscani a initiat de asemenea, o serie de concursuri judetene si interjudetene, remarcate de scolile participante. Astfel, la Chiscani a avut loc Concursul Judetean de mizica usoara "Vreau sa fiu o stea", Concursul judetean de atletism, handbal fete, fotbal baieti, "Cupa Satelor", Concursul judetean "Eu, cetatean european", Concursul judetean "Un mediu curat pentru un organism sanatos".
    Un pas important l-au facut elevii nostri la Testarea Nationala. Ei au promovat 100% la disciplinele de limba romana si geografie, iar promovabilitatea pe scoala a fost de 72%.
    In randul realizarilor deosebite ale scolii se inscriu numeroase proiecte educative si cu finantari europene. Proiectul educational "Impreuna pentru natura" castigat de scoala noastra, aduce un fond de 280.000 lei, bani investiti in dotarea unui cabinet si educarea copiilor in spiritul protejarii naturii. De asemenea, in scoala exista doua proiecte Comenius 2.2 (mobilitati individuale) cu finantare europeana pentru formare continua la cursuri organizate in Portugalia si Cipru.
    Intre administratia locala si scoala a existat o permanenta colaborare. Astfel, Scoala a fost dotata cu material didactic si fonduri de carte din bugetul de stat si bugetul local. In acest sens, scoala a primit: " Diploma pentru buna colaborare cu administratia Teritoriala a comunei Chiscani", iar pentru initierea sa derularea proiectelor educative, "Diploma pentru excelenta organizare si desfasurarea proiectelor scolare".
    Ca obiective majore pe termen scurt si lung, Scoala Chiscani isi propune sa promoveze propriile valori pentru a avea si alte rezultate remarcabile, sa initieze si sa deruleze si alte proiecte de dezvoltare educationala.
    Concursuri initiate si derulate de Scoala Chiscani in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Braila si Primaria comunei Chiscani
    Concursul judetean de muzica usoara si folk "Vreau sa fiu o stea"
Desfasurat in data de 7 iunie 2007, concursul a reunit 42 de concurenti din 14 scoli din Municipiul Braila si 3 scoli din mediul rural.
    Organizatorii si-au dorit sa descopere noi talente in domeniul muzicii usoare romanesti, sa fie o rampa de lansare si promovare a copiilor talentati.    "Cupa Satelor" - campionat judetean de fotbal
    Competitie aflata la a treia editie si desfasurata in colaborare cu Directia Judeteana de Sport Braila si I.S.J. Braila.
    Prin aceasta competitie Asociatia Sportiva "Polisport" Chiscani urmareste promovarea valentelor educative ale sportului, atragerea unui numar cat mai mare de elevi pentru practicarea sportului, stimularea spiritului de asociativitate al elevilor si cresterea responsabilitatii pentru prestigiul comunitatii din care fac parte si depistarea unor talente si selectionarea lor pentru sportul de performanta.


    Concursul judetean ClasaEuropatru
    Concursul ClasaEuropatru s-a desfasurat in scoala noastra a antrenat elevi de clasa a IV-a din 10 scoli din municipiul Braila si 5 scoli din mediul rural. Competitia s-a derulat in incinta Clubului European sub coordonarea inspectoratului responsabil cu Programele de cooperare europeana.


    Concursul zonal "Impreuna pentru natura"
    Acest concurs se desfasoara anual in Parcul Natural "Balta Mica a Brailei" in cadrul proiectului Impreuna pentru natura patronat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in parteneriat cu Asociatia Eco-Sophia Bucuresti.


    Concursul judetean "Un mediu pentru curat pentru un organism sanatos"
    Un mediu curat pentru un organism sanatos - concurs intrajudetean de lucrari plastice, la care au participat scoli din municipiul si judetul Braila si din municipiul Constanta. Toti participantii au primit premii si diplome de participare.     Proiecte educationale desfasurate in scoala
    Mai mult ca oricand educatia are deziderat fundamental pregatirea copilului pentru viata, pentru cerintele curente, reale, existante si viitoare legate de activitatea profesionala, de viata si de cultura.
    Alaturi de ceilalti factori educationali, scoala si familia formeaza un complex, capabil sa-si dezvolte potentialitatile, sa-si armonizeze aspiratiile personale cu cele generale.
    Este necesar un dialog continuu intre parinti si scoala si un astfel de dialog nu poate exista daca parintii nu sunt informati despre ce si-a propus scoala sa faca.
    Implicare lor directa ca parteneri in proiectele care vizeaza activitatile extracurriculare si nu numai conduce la crearea de timpuriu a unor cetateni pentru valori europene.
    Pornind de la acest deziderat in anul scolar 2006/2007 am derulat proiecte de parteneriat educational la nivel local, national, international.
    Proiectul international de educatie pentru mediul inconjurator "Sa invatam despre padure"
    In colaborare cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucuresti proiectul din anul scolar 2006/2007 si-a propus sa mobilizeze elevii si cadrele didactice in desfasurarea lectiilor in padure, sa-i constientizeze despre indatoririle pe care le au fata de protectia mediului inconjurator.


    Proiectul national educational online "Drepturile copilului vazute prin ochi de copil"
    Proiectul s-a derulat in perioada decembrie 2006 - septembrie 2007 in partenerial cu Scoala "Titu Maiorescu" Iasi, Scoala "Ionel teodoreanu" Iasi, Organizatia "Salvati Copiii" - filiala Iasi, Biblioteca "Gheorghe Asachi" Iasi, Spitalul Universitar de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi.
    Scopul acestui proiect a fost de a identifica strategii, directii de actiune, tipuri de activitati care sa duca la dezvoltarea capacitatii institutionale a scolilor de a desfasura activitati cu caracter interdisciplinar centrate pe popularizarea drepturilor copiilor si eliminarea incalcarii acestora.    Proiectul "Impreuna pentru natura"
    Proiectul este inclus in Programul de Granturi pentru Dezvoltare Scolara si se deruleaza in perioada iulie - decemnrie 2007. Partenerii Scolii noastre sunt Unitatea Administrativ Teritoriala a comunei Chiscani, Parcul Natural "Balta Mica a Brailei", S.C. Termoelectrica S.A. si Scoala cu clasele I-VIII Tichilesti.
    Obiectivul general al proiectului este: dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de relationare si de lucru in echipa prin antrenarea elevilor, a cadrelor didactice, a parintilor, a membrilor comunitatii locale in derularea unor actiuni ecologice.


    Proiectul "Calitatea apei - siguranta vietii"
    Proiectul este inclus in Programul De Granturi pentru Dezvoltare Scolara si se deruleaza pe perioada a sapte luni - 2007/2008. Partenerii scolii noastre sunt Unitatea Administrativ Teritoriala a comunei Chiscani, Grupul Scolar "C.D. Nenitescu" Braila, R.A. Apa Braila, S.C. Termoelectrica S.A. - Sucursala electrocentrale Braila si Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila.
    Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de constientizare a elevilor, a parintilor, a locuitorilor comunei Chiscani cu privire la importanta apei potabile, protejarea si economisirea surselor de apa.

     Activitatile desfasurate in cadrul implementarii subproiectului Calitatea apei-siguranta vietii 
 • Activitatea nr. 1
     Titlul activitatii: Cuvant de salut si informare
     Tipul activitatii: seminar - prezentarea detaliilor tuturor celor implicati in  subproiect
     Locul desfasurarii: Scoala cu clasele I-VIII Chiscani
     Numar de participanti: 38 elevi, 15 parinti, 6 cadre didactice
     Grup tinta: 40 elevi, 20 de parinti

     Descrierea activitatii:
      Subproiectul - Calitatea apei - siguranta vietii a demarat in data de 28 martie 2008 cu prezentarea detaliilor subproiectului: obiectivul general si obiectivele specifice, succesiunea generala a activitatilor, perioadele de timp pentru fiecare activitate, resursele alocate si costurile, responsabilii, modalitatile de evaluare si rezultatele finale asteptate. Prezentarea Power-point a fost sustinuta de d-na inv. Urse Aneta.
      Toti cei implicati in proiect au participat la dezbaterea cu tema "Importanta apei potabile" coordonata de d-na prof. de biologie Voicu Varvara. Elevii si parintii au aflat care este impactul poluarii apei asupra sanatatii, sursele de poluare, tipuri de poluanti, contributia elevilor la protejarea mediului si efectele poluarii in zona comunei.
Un numar de 38 elevi si 15 parinti au completat chestionarele initiale "Ce stiti despre apa potabila din comunitatea noastra?".

                      

 • Activitatea nr. 2
     Titlul activitatii: De la apa bruta la apa potabila. Tehnologii de tratare a apei
     Tipul activitatii: vizita de studiu
     Locul desfasurarii: Sectia de tratare a apei de la S.C. Termoelectrica S.A. Chiscani
     Numar de participanti: 40 elevi, 5 parinti, 5 cadre didactice
     Grup tinta: 40 elevi, 20 parinti
     Institutii implicate: S.C. Termoelectrica S.A. - Sucursala Electrocentrale Braila

     Descrierea activitatii:
     Activitatea nr. 2 - De la apa bruta la apa potabila. Tehnologii de tratare a apei s-a desfasurat in data de 23 aprilie 2008, in laboratorul de tratare a apei - sectia S.C. Termoelectrica S.A.
     D-na inginer Constantin Emilia le-a explicat elevilor modul de tratare a apei si costurile care le implica. Cu aceasta ocazie, elevii si parintii au aflat ce presupune costul apei potabile, care sunt consecintele unei insuficiente  recuperari a costurilor si ce poate provoca neplata facturilor catre furnizori.
     A urmat vizitarea sectiei si laboratorului de analiza a apei potabile, unde li s-a prezentat un model de buletin de analiza a apei potabile.
     La sfarsitul activitatii participantii, grupati in echipe, au  realizat traseul parcurs de apa bruta  pana la produsul final - apa potabila. Fiecare echipa si-a  prezentat lucrarea.

                      

 • Activitatea nr. 3

     Titlul activitatii: Analiza fizico-chimica a apei in laboratorul scolar
     Tipul activitatii: - lectie de laborator  
     Locul desfasurarii: Laboratorul de chimie al Grupului Scolar "C. D. Nenitescu", Braila
     Numar de participanti: 30 elevi, 5 parinti, 2 cadre didactice
     Grup tinta: 40 elevi, 20 parinti
     Institutii implicate: Grupul Scolar "C. D. Nenitescu", Braila

     Descrierea activitatii:
    Activitatea nr. 3 - Analiza fizico-chimica a apei in laboratorul scolar, s-a desfasurat in data de  29 mai 2008 in laboratorul de chimie al Grupului  Scolar  "C. D. Nenitescu", Braila sub indrumarea doamnelor: Valcu Marioara - prof. chimie de la Grupul Scolar "C. D. Nenitescu" si Voicu Varvara - prof. biologie de la Scoala cu clasele I-VIII Chiscani.
    Pornind de la faptul ca apa are un rol esential in intretinerea vietii, elevii au urmarit o expunere PowerPoint despre compozitia, clasificarea, proprietatile fizice si chimice ale apei si importanta ei pentru economie si viata, urmata de o activitate practica de observare si analiza a principalelor proprietati fizico-chimice ale apei potabile din comuna Chiscani.
    In urma experimentelor realizate, elevii au intocmit buletine de analiza pentru fiecare proba in parte si au realizat un tablou comparativ intre aceste probe.

                     


 • Activitatea nr. 4
     Titlul activitatii: Sursele de apa potabila din comunitatea noastra
     Tipul activitatii: activitate de prelevare si analiza a 5 probe de apa din diferite locuri
     Locul desfasurarii: R. A. Apa Braila
     Numar de participanti:  20 elevi, 4 parinti, 4 cadre didactice
     Grup tinta: 40 elevi, 20 parinti
     Institutii implicate: R. A. Apa Braila

     Descrierea activitatii:
     Sursele de apa potabila din comunitatea noastra a constituit tema celei de-a patra activitati din cadrul proiectului.
     Elevii au prelevat probe de apa din cinci locatii diferite: reteaua de apa potabila din scoala centru, scoala cartier, 2 fantani din gospodariile oamenilor si un canal stradal. Analizele fizico-chimice ale probelor prelevate au fost realizate in laboratorul de la R.A. Apa Braila sub indrumarea d-nei inginer chimist Dumitru Nicoleta. Rezultatele au fost inregistrate in buletinele de analiza si comparate cu STAS-urile admise.

                        

   Alte proiecte in derulare in scoala noastra:
 • "Calendarul Verde" - educatie ecologica - scoala;
 • "Tanara generatie reinvie folclorul" - educatie pentru societate - scoala;
 • "Eco-Scoala" - educatie ecologica - scoala;
 • "Stil si compozitie" - educatie pentru dezvoltare profesilonala - scoala;
 • "Satul meu natal" - educatie pentru societate - scoalaLacul Sarat;
 • "Cele patru amotimpuri" - gradinita "Lucia";
 • "Spring Day" - Gradinita "Lucia"
    Scoala cu clasele I-VIII Chiscani
 • Localitatea Chiscani
 • Str. Scolii, nr. 26
 • Cod postal: 817025
 • Tel/fax: 0239-664.012
 • E-mail: scoala chiscani@yahoo.com
    Structuri scolare arondate
 • Scoala cu clasele I-IV Lacu Sarat
 • Gradinita "Lucia" Chiscani
 • Gradinita "Cartier" Chiscani